Ką slepia dažnoje etiketėje sutinkamas ženklas E?
Dažikliai, konservantai, antioksidantai, spalvos fiksatoriai, emulsikliai, stabilizaoriai, saldikliai... Šimtai įvairių priedų vartojama, kad maisto produktai ilgiau išsilaikytų, viliotų patrauklia išvaizda, skoniu ir aromatu, o kartais – ir žemesne kaina.
Gamintojas nori gaminti išvaizdžius, ilgai išsilaikančius, tinkančius transportuoti produktus, tuo tarpu vartotojui reikia geros kokybės maisto – natūralių, mažai apdorotų produktų be nebūtinų ar pavojingų maisto priedų.
Ne visi maisto priedai yra palankūs mūsų sveikatai, todėl svarbu mokėti juos atpažinti ir vengti. Kai kurių, net ir Lietuvos higienos normos HN 53 leidžiamų maisto priedų vartojimas gali turėti nepageidaujamų pasekmių. Tas faktas, kad iš leidžiamų vartoti maisto priedų sąrašo išbraukiami anksčiau saugiais laikyti maisto priedai, kad kai kurie priedai, leidžiami vartoti Europos Sąjungoje, kitose valstybėse uždrausti, kelia pagrįstas abejones, ar tikrai pas mus įteisinti maisto priedai nekenkia vartotojų sveikatai.
Daugelis maisto priedų yra organizmo toleruojami ir gali būti vartojami be apribojimų. Kai kurie maisto priedai yra toksiški, bet, neviršijant leidžiamos paros dozės, sveikatai nekenkia, nors perdozavimas gresia ilgalaikiu sveikatos sutrikimu ar net mirtimi. Tačiau, nepageidaujamą poveikį sveikatai gali sukelti ne tik toksiški, bet ir natūralūs ar net būtini žmogaus organizmui maisto priedai, jeigu viršijamos leidžiamos paros dozės, pvz., natūralių tokoferolių ekstraktai bei mišiniai E306-E 309 (vitaminas E) gali sukelti nepageidaujamą poveikį, dėl kurio skydliaukė pasisavina daugiau jodo, o per didelis kiekis vitamino E – daugiau kaip 1000 mg/kg – yra potencialiai toksiškas (leistina paros dozė - nuo 0,15 iki 2,00 mg/kg kūno masės).
Neigiamų savybių turinčių ir Lietuvoje leistinų maisto priedų sąrašas
Numeris | Pavadinimas | Funkcija | Apibūdinimas | E 102 | Tartrazinas | Dažiklis | Pavojingas | E 104 | Chinolino geltonasis | Dažiklis | Abejotinas | E 110 | Saulėlydžio geltonasis FCF | Dažiklis | Pavojingas | E 120 | Kochinelas, karmino rūgštis | Dažiklis | Daug kur uždraustas | E 122 | Azorubinas, karmosinas | Dažiklis | Pavojingas | E 123 | Amarantas | Dažiklis | Labai pavojingas, JAV uždraustas | E 124 | Kochinelas raudonasis A | Dažiklis | Pavojingas | E 127 | Eritrozinas | Dažiklis | Pavojingas | E 131 | Patent mėlynasis V | Dažiklis | Kancerogeninis | E 141 | Chlorofilų vario kompleksai | Dažiklis | Abejotinas | E 142 | Žaliasis S | Dažiklis | Kancerogeninis | E 151 | Briliantinis juodasis BN | Dažiklis | Abejotinas | E 171 | Titano dioksidas | Dažiklis | Abejotinas | E 173 | Aliuminis | Dažiklis | Abejotinas | E 210 | Benzoinė rūgštis | Konservantas | Kancerogeninis | E 211 | Natrio benzoatas | Konservantas | Kancerogeninis | E 212 | Kalio benzoatas | Konservantas | Kancerogeninis | E 213 | Kalcio benzoatas | Konservantas | Kancerogeninis | E 214 | Etilo p-hidroksibenzoatas | Konservantas | Kancerogeninis | E 215 | Natrio etilo p-hidroksibenzoatas | Konservantas | Kancerogeninis | E 216 | Propilo p-hidroksibenzoatas | Konservantas | Kancerogeninis | E 217 | Natrio propilo p-hidroksibenzoatas | Konservantas | Kancerogeninis | E 220 | Sieros dioksidas | Konservantai, antioksidatoriai | Ardo vitaminą B1, trikdo virškinimą | E 221 | Natrio sulfitas | Trikdo virškinimą | E 222 | Natrio rūgštusis sulfitas | Trikdo virškinimą | E 223 | Natrio metabisulfitas | Trikdo virškinimą | E 224 | Kalio metabisulfitas | Trikdo virškinimą | E 226 | Kalcio sulfitas | Trikdo virškinimą | E 230 | Bifenilas | Konservantas | Kenkia odai | E 231 | Ortofenilfenolis | Konservantas | Kenkia odai | E 232 | Natrio ortofenilfenolis | Konservantas | Kenkia odai | E 233 | Tiabendazolas | Konservantas | Kenkia odai | E 239 | Heksametilentetraminas | Konservantas | Kancerogeninis | E 250 | Natrio nitritas | Konservantas | Hipertonikams nevartoti | E 251 | Natrio nitratas | Konservantas | Hipertonikams nevartoti | E 252 | Kalio nitratas | Konservantas | Hipertonikams nevartoti | E 311 | Oktilgalatas | Antioksidatorius | Gali išberti | E 312 | Dodecilgalatas | Antioksidatorius | Gali išberti | E 320 | Butilintas hidrokisanizolas (BHA) | Antioksidatorius | Daug cholesterolio | E 321 | Butilintas hidroksitoluenas (BHT) | Antioksidatorius | Daug cholesterolio | E 330 | Citrinų rūgštis | Rūgštingumą reguliuojanti, medžiaga, antioksidatorius | Kancerogeninis | E 338 | Ortofosfato rūgštis | Trikdo virškinimą | E 339 | Mononatrio fosfatas | Rūgštingumą reguliuojanti, medžiaga, emulsiklis, stabilizatorius | Trikdo virškinimą | E 340 | Monokalio fosfatas | Trikdo virškinimą | E 341 | Monokalcio fosfatas | Rūgštingumą reguliuojanti, medžiaga, kietiklis, tešlos, kildymo medžiaga, lipnumą reguliuojanti medžiaga | Trikdo virškinimą | E 407 | Karageninas | Tirštiklis, stingdiklis, stabilizatorius | Trikdo virškinimą | E 450 | Dinatrio difosfatas | Emulsiklis, stabilizatorius | Trikdo virškinimą | E 451 | Pentanatrio trifosfatas | Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga | Trikdo virškinimą | E 461 | Metilceliuliozė | Tirštiklis, emulsiklis, stabilizatorius | Trikdo virškinimą | E 463 | Hidroksipropilceliuliozė | Trikdo virškinimą | E 465 | Etilmetilceliuliozė | Trikdo virškinimą | E 620, 621, 622, 623, 624, 625 | Glutamo rūgštis, glutamatas ir glutamato junginiai (Natrio, kalio, kalcio, amonio, magnio glutamatas) | Gyvulinės kilmės, skonio stipriklis | Gali sukelti alergiją, migreną, manoma, kad provokuoja žemo spaudimo glaukomos formą. Gali būti iš genetiškai modifikuotų šaltinių |
Kenksmingi ir Lietuvoje draudžiami naudoti maisto priedai: E103, E105, E106, E111, E125, E126, E130, E152, E191
Šaltinis: www.sveikasirjaunas.lt
|